Mürsel Öcal İzmir Şube Başkanlığına Seçildi
» - 24 Aralık 2016 14:13

Türk Metal Sendikası İzmir Şubesinin 1.Olağan Kurulu yapıldı.Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Mürsel Öcal, Şube Sekreterliğine Erdal Candan, Şube Mali Sekreterliğine Yavuz Güleç Kaya, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Zekayi Türk ve Şube Eğitim Sekreterliğine Emine Kanlı seçildiler.

Kongrede konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, metal emekçilerine İzmir’den seslenerek, “Sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak ve Türk Metal’e selam duracaklar” dedi.

İzmir Şubemizin 1.Olağan Genel Kurulu 24.12.2016 tarihinde Balçova Termal Otel’de yapıldı. Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın Renault işyerindeki son durum ile 2017 Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine ilişkin önemli açıklamalar yaptığı konuşması Olay TV’den canlı olarak yayınlandı.

İzmir Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına seçilen Genel Başkan Pevrul Kavlak, salonda yer alan yüzlerce İzmirli metal işçisine ve televizyonlarının başında canlı yayında genel kurulu izleyen binlerce metal işçisine seslenerek, “2017 yılında Türkiye’de yeni bir tarih yazılacak, yeni bir dönem başlayacak. Ve belki de en önemlisi bizim imzaladığımız sözleşmelerin fotokopisiyle yetinenler, bir kez daha sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak. Onlar da Türk Metal’e selam duracak.”

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

Ocak Ayında Sandığı Renault İşçisinin Önüne Koyacağım

“İzmir’e güzel haberlerle geldim. Heybem dolu olarak geldim. Öncelikle şu müjdeyi vereyim. Türk Metalcilerin çelik iradesiyle bize inanan, güvenen, Türk Metal’in ardında dağ gibi duran kardeşlerimizin amansız mücadelesiyle, inancıyla, direnciyle…

O kumpasçıları, o işbirlikçileri, o hendekçileri sızmaya çalıştıkları bütün işyerlerimizden def ettik. Teröre terör, teröriste terörist diyemeyen o hain işbirlikçi alçakları geldikleri gibi süpürüp kapı dışarı ettik. Şu son hain eylemlerde, onca canımız giderken onca şehit verirken alçakların boynuna çiçek takan, onlara grev önlüğü giydirip döktükleri kanın üzerinde halay çeken. Terör örgütü yöneticiliği tescillenmiş kişileri kendilerine danışman yapan. Terörü yalnızca bir şiddet eylemiymiş gibi kınayan. O hendekçileri kazdıkları hendeklere gömdük.

İzmir’den açıklıyorum. Bizi destekleyen, yanımızda olan kardeşlerimize müjde veriyorum. Şu anda bizi televizyonda canlı olarak izleyen herkesin haberi olsun. Bursa’da, Renault işyerinde çoğunluğu sağladık. Şu an itibariyle onlara 1800 fark attık. Renault’ta üye sayımız 3100’ü geçti. Pazartesi günü Çalışma Bakanlığına resmi başvurumuzu yapacağız. Bir aylık üyeliğini doldurmuş kaç üyemiz varsa bize bildirilmesini isteyeceğiz. Bu yazıyı da getirip işyerine asacağız. Yüreğiniz yetiyorsa aynı başvuruyu siz de yapın. Kaç üyeniz varsa görelim. Ama buna sizin yüreğiniz yetmez. Çünkü siz karakolda doğru söyler, mahkemede şaşarsınız.

Arkadaşlar hatırlayın, ne dediler bunlar? Saatlik ücretlere zam alacağız dediler. Alabildiler mi? Yetkili olmak değil, etkili olmak önemlidir. Temsilci seçimi yapacağız dediler. Yapabildiler mi? Bir tek kişiyi işten atarlarsa gök kubbeyi başlarına yıkarız dediler. Yıkabildiler mi? Ne yaptılar? Yüzlerce emekçinin ekmeğiyle oynadılar. Kıdemsiz ihbarsız işten atılmalarına neden oldular. Tek bir itiraz, cılız bir ses bile çıkarabildiler mi? 481 kişisi bir seferde olmak üzere tam 596 işçinin ekmeğiyle oynadılar. Onların geleceklerini kararttılar. Ama yağma yok. Az kaldı. Yeni yılda, Ocak ayında Bursa’ya geliyorum. Sandığı Renault işçisinin önüne koymaya geliyorum. Renault işçisinin iradesiyle seçilecek yeni şubemizi açmaya geliyorum. Bize vurulmak istenen zincirleri kıra kıra, hendekçilerin kafasına vura vura geliyorum.”

Hadi Gelin Erdemir’i Aşın

“Bizde mücadele bitmez. Ekmek için, hak için verilen kavga bitmez. Biliyorsunuz, buraya Ereğli’den geldim. Türk Metal’in güçlü kalesi Erdemir’den geldim. Orada elde ettiğimiz zaferin coşkusuyla kazandığımız mücadelenin onuruyla geldim. Hatırlayın, MESS’ten ayrılmaya zorladıkları 8 işyeri vardı. Zamanı geldi, şimdi onlarla sözleşmeye oturdular.  Bizim de 10 işyerimiz var. Hepsinde yetkileri aldık. Bunlara yine çağrı yaptık. Önümüze düşün dedik. Ama yine kaçtılar. Biz de bir risk aldık. Bu işyerlerinde yetkiyi düşürdük. Bunun örneği yoktur. Böylece ne oldu? Onların gerisine düşmüş olduk. Tekrar yetkiye müracaat ettik. Şimdi onların arkasındayız. Onlar bizden önce başlamak zorunda kaldı. Ama bizim bir de Erdemir sözleşmemiz vardı. Bu sözleşme bunlardan önceydi. Yani bunların müzakereleri araya sıkıştı. Önde Erdemir var, arkada diğerleri, ortada da bunlar. Kaçacak yerleri, kıvıracak halleri de kalmadı. Aynen dediğim gibi oldu. Boylarının ölçüsünü de aldık. Akıllarını da aldık. Erdemir emekçisine, onların rüyalarında bile göremeyeceği bir ücret artışı sağladık. Saatlik ücrete 3 lira istedik 2 lira 20 kuruş aldık. Bu da ortalamada aylık 660 liraya denk gelir.

Yani sosyal haklar dahil 850 lira zam aldık. Sosyal haklarıyla, yeni kazanımlarıyla çok sağlam bir sözleşme imzaladık. Tamamlayıcı sağlık sigortasını getirdik. Banka promosyonlarını ilk kez sözleşme maddesi haline getirdik. Çıtayı o sahtekârların hayal bile edemeyeceği bir yere koyduk. Şimdi göreceğiz, işte EMİS ile sözleşme masasındasınız. Hadi gelin Erdemir’i aşın. İşveren size son teklifini açıkladı. Sizin istediğiniz 3 lira 30 kuruşa karşı, altı aylık 60 kuruş artı yüzde 5 verdi. Şimdi bekliyoruz. Bakalım bu teklife göre sözleşmeyi kaça bağlayacaksınız. Hep birlikte göreceğiz.”

Onların 1 Yılda Aldığınız Yüzde 11’e Karşılık, Biz Sadece İlk 6 Ayda Yüzde 17,4 Aldık

“Ama siz, Bilecik’te eski ismiyle Tekersan işyerinde utanmadan sadece aylık 201 lira zamma imza attınız. Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Hiç mi aynaya bakıp yüzünüz kızarmadı. Hiç mi utanmadınız. Hani üç katını, beş katını alıyordunuz. Sadece burada mı? Gebze’de Bekart işyerinde 3 lira 30 kuruş istediniz. Alamayınca greve çıktınız ancak 15 gün dayanabildiniz. Sonra da kuzu kuzu gidip yıllık 1 lira 50 kuruşa imza attınız. İşte siz busunuz. Bu kadarsınız. Peki, biz ne yaptık? Daha 2 gün önce Kocaeli’de Bekart’ın hemen yanındaki Snop Metal’de sözleşmeyi bitirdik. Sizin hayal bile edemeyeceğiniz bir rakama imza attık. Önce saatlik ücretlerde 46 kuruş ayarlama yaptık, sonra İlk 6 ay için yüzde 12 zam ve kıdem çarpı 10 kuruş aldık. Üçüncü altı aya da enflasyon üzerine 2 puan aldık. Yani, sizin 1 yılda aldığınız yüzde 11’e karşılık. Biz sadece ilk 6 ayda yüzde 17,4 aldık.  Olmaz ama hadi diyelim EMİS ile yapacağınız sözleşmede Erdemir’i aştınız. Olur ya, daha iyi bir sözleşmeye imza attınız. Sizden sonra imzalayacağımız sözleşmelerde onu geçmeyen, sizin sözleşmenizi delmeyen, delik deşik etmeyen, kevgire çevirmeyen sizin gibi olsun. Sizin ipliğinizi pazara çıkartmayan,  sizin gibi olsun.”

Türk Metal’e Selam Duracaklar

“Şimdi sıra yalnızca Türk Metalcilerin değil, bütün metal işçisinin heyecanla beklediği 2017 sözleşmesinde. Sıra Türk Metal’in onur sözleşmesinde, o sözleşmeye aylardır hazırlanıyoruz. Aylardır sözleşmeyle yatıp, sözleşmeyle kalkıyoruz. Aklımız, fikrimiz orada, nasıl daha iyisini yaparız. Üyelerimizin hepsinin gurur duyacağı bir sözleşmeyi nasıl imzalarız. Tek düşüncemiz bu.  Burada yürüttüğümüz stratejiyi okuyabilmek için geçmişi iyi değerlendirmek, çok iyi anlamak gerekir. Peki geçmişte ne var? Geçmişte Bosch sözleşmesi var. Sanko var, Best var, Renault Mais var, Erdemir var, Snop Metal var, Cevher Cant var. Daha önceki tüm konuşmalarımda, Bosch sözleşmesi milat olacak demiştim. Sadece Bosch değil, ondan sonra imzaladığımız her sözleşme yeni bir milat oldu. 2017 de öyle olacak. Koşullarımızı, şartlarımızı şimdi belirliyoruz. Hem de öyle bir belirliyoruz ki, sözleşmeyi imzaladığımızda Türkiye’de yeni bir tarih yazılacak, yeni bir dönem başlayacak. Ve belki de en önemlisi bizim imzaladığımız sözleşmelerin fotokopisiyle yetinenler, bir kez daha sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak. Onlar da Türk Metal’e selam duracak.”

2017 Sözleşmesine Temel Olacak Üç Şartımız Var

Gittiğim her yerde, konuştuğum her kürsüde şartlarımızı açıkça ilan ediyorum. Bu şartları, MESS Genel Kurulu’nda patronların gözünün içine baka baka söyledim. Bursa Şubesi Genel Kurulu’nda Tofaş Şubesi Genel Kurulu’nda söyledim. Oradaki arkadaşlarınızdan onay istedim. Onlar oybirliği ile onay verdiler. Şimdi sizin onayınıza sunuyorum. Bizim 2017 sözleşmesine temel olacak üç şartımız var. Her şeyden önce, herkesin gıpta ettiği Bosch sözleşmesi taban olacak. Çünkü çıta bir kez oraya çıktı. Hatta daha yükseklere çıktı. Artık kimse o çıtayı oradan aşağı indiremez. Geldik diğer şartımıza. Dedik ki madem işe alırken deneyim sizin için önemli, madem çalıştırırken kalite, tecrübe önemli o zaman bunun bir bedeli olmalı. O zaman kıdemli işçi hakkını almalı. Asgari ücret artışı ile birbirine yaklaşan ücretler birbirinden ayrışmalı. Kıdemliler size verdiği yılların karşılığını almalı. 2017’yi kıdeme dayalı bir sözleşme ilan ettik. Hiç merak etmeyin. Bugüne kadar imzaladığımız sözleşmelerde, Snop Metal’de, Burçelik’te, Renault Mais’te, diğerlerinde, aldığımız zam üzerine nasıl bir de kıdeme göre zam aldıysak. 2017 sözleşmesinde de hakkımızı alacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. 2017 sözleşmesindeki üçüncü şartımız kategori zamlarının yeniden ayarlanması. Nedir o? Biliyorsunuz, MESS’e bağlı işyerlerinde gruplu sistem var. İşçilerimiz yaptıkları işe göre 1’den 9’a kadar gruplarda çalışıyor. Buna, Metal gruplandırma sistemi deniyor. Biz bunlara kategori diyoruz. Biz bu kategori zamlarının yeniden ayarlanmasını istiyoruz. Bu zamların adil ve hakkaniyetli olmasını istiyoruz. Gerekirse bunun için sözleşmeyi de beklemeyeceğiz. Hazırlıklarımızı tamamladık. Alanında uzman hocalardan destek aldık.  Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. Gelin bu işi 2017 sözleşmesinden önce bitirelim. Yılbaşından önce oturalım. Gelin bu ayarlamaları hakkaniyetle birlikte yapalım. Bu işten 67 bin işçimiz yararlansın. Gelin 67 bin ocağa, bir yeni yıl hediyesi verelim.

İzmir Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer ile Manisa 1 Nolu Şube Başkanımız Ercan Dereli yürüttü.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası İzmir Bölge Temsilcisi Mesut Ulusoy, Delphi İşyeri İnsak Kaynakları Müdürü Ada İzgi Başkaya, BMC Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, BMC Endüstriyel İlişkiler Müdürü Mehmet Karakuş, CMS Jant İnsan Kaynakları Müdürü Armağan Akça, Cevher Jant Genel Müdürü Ahmet Tevfik Tüzün, Maurer Söhne İnsan Kaynakları Sorumlusu Melek Kani, Habaş Fabrika Müdürü Haşim Ayten, Habaş Personel Şefi Salih Özen, Nemak Fabrika Müdürü Sebahattin Karabulut, Kırıkkale Yahşiyan Belediye Başkanı Ahmet Sungur,  Genel Başkan Yardımcılarımız Yücel Yücel, Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz, Türk Metal Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanı Naci Önsal, Sendikamız Genel Başkan Danışmanı İsmail Dursun ve TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım katıldığı genel kurula çok sayıda davetli ve üyemizde katıldı.

Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanlığı’da İzmir Kongresine Tam Kadro Katıldı.

Kırıkkale24 olarak Mürsel Öcal ve yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.

Kırıkkale24

Mürsel Öcal İzmir Şube Başkanlığına Seçildi

Mürsel Öcal İzmir Şube Başkanlığına Seçildi
Haber Tarihi: 24 Aralık 2016 14:13
Haber Adresi: https://www.kirikkale24.com/mursel-ocal-izmir-sube-baskanligina-secildi/

Türk Metal Sendikası İzmir Şubesinin 1.Olağan Kurulu yapıldı.Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Mürsel Öcal, Şube Sekreterliğine Erdal Candan, Şube Mali Sekreterliğine Yavuz Güleç Kaya, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Zekayi Türk ve Şube Eğitim Sekreterliğine Emine Kanlı seçildiler.

Kongrede konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, metal emekçilerine İzmir’den seslenerek, “Sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak ve Türk Metal’e selam duracaklar” dedi.

İzmir Şubemizin 1.Olağan Genel Kurulu 24.12.2016 tarihinde Balçova Termal Otel’de yapıldı. Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın Renault işyerindeki son durum ile 2017 Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine ilişkin önemli açıklamalar yaptığı konuşması Olay TV’den canlı olarak yayınlandı.

İzmir Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına seçilen Genel Başkan Pevrul Kavlak, salonda yer alan yüzlerce İzmirli metal işçisine ve televizyonlarının başında canlı yayında genel kurulu izleyen binlerce metal işçisine seslenerek, “2017 yılında Türkiye’de yeni bir tarih yazılacak, yeni bir dönem başlayacak. Ve belki de en önemlisi bizim imzaladığımız sözleşmelerin fotokopisiyle yetinenler, bir kez daha sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak. Onlar da Türk Metal’e selam duracak.”

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

Ocak Ayında Sandığı Renault İşçisinin Önüne Koyacağım

“İzmir’e güzel haberlerle geldim. Heybem dolu olarak geldim. Öncelikle şu müjdeyi vereyim. Türk Metalcilerin çelik iradesiyle bize inanan, güvenen, Türk Metal’in ardında dağ gibi duran kardeşlerimizin amansız mücadelesiyle, inancıyla, direnciyle…

O kumpasçıları, o işbirlikçileri, o hendekçileri sızmaya çalıştıkları bütün işyerlerimizden def ettik. Teröre terör, teröriste terörist diyemeyen o hain işbirlikçi alçakları geldikleri gibi süpürüp kapı dışarı ettik. Şu son hain eylemlerde, onca canımız giderken onca şehit verirken alçakların boynuna çiçek takan, onlara grev önlüğü giydirip döktükleri kanın üzerinde halay çeken. Terör örgütü yöneticiliği tescillenmiş kişileri kendilerine danışman yapan. Terörü yalnızca bir şiddet eylemiymiş gibi kınayan. O hendekçileri kazdıkları hendeklere gömdük.

İzmir’den açıklıyorum. Bizi destekleyen, yanımızda olan kardeşlerimize müjde veriyorum. Şu anda bizi televizyonda canlı olarak izleyen herkesin haberi olsun. Bursa’da, Renault işyerinde çoğunluğu sağladık. Şu an itibariyle onlara 1800 fark attık. Renault’ta üye sayımız 3100’ü geçti. Pazartesi günü Çalışma Bakanlığına resmi başvurumuzu yapacağız. Bir aylık üyeliğini doldurmuş kaç üyemiz varsa bize bildirilmesini isteyeceğiz. Bu yazıyı da getirip işyerine asacağız. Yüreğiniz yetiyorsa aynı başvuruyu siz de yapın. Kaç üyeniz varsa görelim. Ama buna sizin yüreğiniz yetmez. Çünkü siz karakolda doğru söyler, mahkemede şaşarsınız.

Arkadaşlar hatırlayın, ne dediler bunlar? Saatlik ücretlere zam alacağız dediler. Alabildiler mi? Yetkili olmak değil, etkili olmak önemlidir. Temsilci seçimi yapacağız dediler. Yapabildiler mi? Bir tek kişiyi işten atarlarsa gök kubbeyi başlarına yıkarız dediler. Yıkabildiler mi? Ne yaptılar? Yüzlerce emekçinin ekmeğiyle oynadılar. Kıdemsiz ihbarsız işten atılmalarına neden oldular. Tek bir itiraz, cılız bir ses bile çıkarabildiler mi? 481 kişisi bir seferde olmak üzere tam 596 işçinin ekmeğiyle oynadılar. Onların geleceklerini kararttılar. Ama yağma yok. Az kaldı. Yeni yılda, Ocak ayında Bursa’ya geliyorum. Sandığı Renault işçisinin önüne koymaya geliyorum. Renault işçisinin iradesiyle seçilecek yeni şubemizi açmaya geliyorum. Bize vurulmak istenen zincirleri kıra kıra, hendekçilerin kafasına vura vura geliyorum.”

Hadi Gelin Erdemir’i Aşın

“Bizde mücadele bitmez. Ekmek için, hak için verilen kavga bitmez. Biliyorsunuz, buraya Ereğli’den geldim. Türk Metal’in güçlü kalesi Erdemir’den geldim. Orada elde ettiğimiz zaferin coşkusuyla kazandığımız mücadelenin onuruyla geldim. Hatırlayın, MESS’ten ayrılmaya zorladıkları 8 işyeri vardı. Zamanı geldi, şimdi onlarla sözleşmeye oturdular.  Bizim de 10 işyerimiz var. Hepsinde yetkileri aldık. Bunlara yine çağrı yaptık. Önümüze düşün dedik. Ama yine kaçtılar. Biz de bir risk aldık. Bu işyerlerinde yetkiyi düşürdük. Bunun örneği yoktur. Böylece ne oldu? Onların gerisine düşmüş olduk. Tekrar yetkiye müracaat ettik. Şimdi onların arkasındayız. Onlar bizden önce başlamak zorunda kaldı. Ama bizim bir de Erdemir sözleşmemiz vardı. Bu sözleşme bunlardan önceydi. Yani bunların müzakereleri araya sıkıştı. Önde Erdemir var, arkada diğerleri, ortada da bunlar. Kaçacak yerleri, kıvıracak halleri de kalmadı. Aynen dediğim gibi oldu. Boylarının ölçüsünü de aldık. Akıllarını da aldık. Erdemir emekçisine, onların rüyalarında bile göremeyeceği bir ücret artışı sağladık. Saatlik ücrete 3 lira istedik 2 lira 20 kuruş aldık. Bu da ortalamada aylık 660 liraya denk gelir.

Yani sosyal haklar dahil 850 lira zam aldık. Sosyal haklarıyla, yeni kazanımlarıyla çok sağlam bir sözleşme imzaladık. Tamamlayıcı sağlık sigortasını getirdik. Banka promosyonlarını ilk kez sözleşme maddesi haline getirdik. Çıtayı o sahtekârların hayal bile edemeyeceği bir yere koyduk. Şimdi göreceğiz, işte EMİS ile sözleşme masasındasınız. Hadi gelin Erdemir’i aşın. İşveren size son teklifini açıkladı. Sizin istediğiniz 3 lira 30 kuruşa karşı, altı aylık 60 kuruş artı yüzde 5 verdi. Şimdi bekliyoruz. Bakalım bu teklife göre sözleşmeyi kaça bağlayacaksınız. Hep birlikte göreceğiz.”

Onların 1 Yılda Aldığınız Yüzde 11’e Karşılık, Biz Sadece İlk 6 Ayda Yüzde 17,4 Aldık

“Ama siz, Bilecik’te eski ismiyle Tekersan işyerinde utanmadan sadece aylık 201 lira zamma imza attınız. Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Hiç mi aynaya bakıp yüzünüz kızarmadı. Hiç mi utanmadınız. Hani üç katını, beş katını alıyordunuz. Sadece burada mı? Gebze’de Bekart işyerinde 3 lira 30 kuruş istediniz. Alamayınca greve çıktınız ancak 15 gün dayanabildiniz. Sonra da kuzu kuzu gidip yıllık 1 lira 50 kuruşa imza attınız. İşte siz busunuz. Bu kadarsınız. Peki, biz ne yaptık? Daha 2 gün önce Kocaeli’de Bekart’ın hemen yanındaki Snop Metal’de sözleşmeyi bitirdik. Sizin hayal bile edemeyeceğiniz bir rakama imza attık. Önce saatlik ücretlerde 46 kuruş ayarlama yaptık, sonra İlk 6 ay için yüzde 12 zam ve kıdem çarpı 10 kuruş aldık. Üçüncü altı aya da enflasyon üzerine 2 puan aldık. Yani, sizin 1 yılda aldığınız yüzde 11’e karşılık. Biz sadece ilk 6 ayda yüzde 17,4 aldık.  Olmaz ama hadi diyelim EMİS ile yapacağınız sözleşmede Erdemir’i aştınız. Olur ya, daha iyi bir sözleşmeye imza attınız. Sizden sonra imzalayacağımız sözleşmelerde onu geçmeyen, sizin sözleşmenizi delmeyen, delik deşik etmeyen, kevgire çevirmeyen sizin gibi olsun. Sizin ipliğinizi pazara çıkartmayan,  sizin gibi olsun.”

Türk Metal’e Selam Duracaklar

“Şimdi sıra yalnızca Türk Metalcilerin değil, bütün metal işçisinin heyecanla beklediği 2017 sözleşmesinde. Sıra Türk Metal’in onur sözleşmesinde, o sözleşmeye aylardır hazırlanıyoruz. Aylardır sözleşmeyle yatıp, sözleşmeyle kalkıyoruz. Aklımız, fikrimiz orada, nasıl daha iyisini yaparız. Üyelerimizin hepsinin gurur duyacağı bir sözleşmeyi nasıl imzalarız. Tek düşüncemiz bu.  Burada yürüttüğümüz stratejiyi okuyabilmek için geçmişi iyi değerlendirmek, çok iyi anlamak gerekir. Peki geçmişte ne var? Geçmişte Bosch sözleşmesi var. Sanko var, Best var, Renault Mais var, Erdemir var, Snop Metal var, Cevher Cant var. Daha önceki tüm konuşmalarımda, Bosch sözleşmesi milat olacak demiştim. Sadece Bosch değil, ondan sonra imzaladığımız her sözleşme yeni bir milat oldu. 2017 de öyle olacak. Koşullarımızı, şartlarımızı şimdi belirliyoruz. Hem de öyle bir belirliyoruz ki, sözleşmeyi imzaladığımızda Türkiye’de yeni bir tarih yazılacak, yeni bir dönem başlayacak. Ve belki de en önemlisi bizim imzaladığımız sözleşmelerin fotokopisiyle yetinenler, bir kez daha sendikacılığın bir yürek işi, bilgi işi, akıl işi olduğunu anlayacak. Onlar da Türk Metal’e selam duracak.”

2017 Sözleşmesine Temel Olacak Üç Şartımız Var

Gittiğim her yerde, konuştuğum her kürsüde şartlarımızı açıkça ilan ediyorum. Bu şartları, MESS Genel Kurulu’nda patronların gözünün içine baka baka söyledim. Bursa Şubesi Genel Kurulu’nda Tofaş Şubesi Genel Kurulu’nda söyledim. Oradaki arkadaşlarınızdan onay istedim. Onlar oybirliği ile onay verdiler. Şimdi sizin onayınıza sunuyorum. Bizim 2017 sözleşmesine temel olacak üç şartımız var. Her şeyden önce, herkesin gıpta ettiği Bosch sözleşmesi taban olacak. Çünkü çıta bir kez oraya çıktı. Hatta daha yükseklere çıktı. Artık kimse o çıtayı oradan aşağı indiremez. Geldik diğer şartımıza. Dedik ki madem işe alırken deneyim sizin için önemli, madem çalıştırırken kalite, tecrübe önemli o zaman bunun bir bedeli olmalı. O zaman kıdemli işçi hakkını almalı. Asgari ücret artışı ile birbirine yaklaşan ücretler birbirinden ayrışmalı. Kıdemliler size verdiği yılların karşılığını almalı. 2017’yi kıdeme dayalı bir sözleşme ilan ettik. Hiç merak etmeyin. Bugüne kadar imzaladığımız sözleşmelerde, Snop Metal’de, Burçelik’te, Renault Mais’te, diğerlerinde, aldığımız zam üzerine nasıl bir de kıdeme göre zam aldıysak. 2017 sözleşmesinde de hakkımızı alacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. 2017 sözleşmesindeki üçüncü şartımız kategori zamlarının yeniden ayarlanması. Nedir o? Biliyorsunuz, MESS’e bağlı işyerlerinde gruplu sistem var. İşçilerimiz yaptıkları işe göre 1’den 9’a kadar gruplarda çalışıyor. Buna, Metal gruplandırma sistemi deniyor. Biz bunlara kategori diyoruz. Biz bu kategori zamlarının yeniden ayarlanmasını istiyoruz. Bu zamların adil ve hakkaniyetli olmasını istiyoruz. Gerekirse bunun için sözleşmeyi de beklemeyeceğiz. Hazırlıklarımızı tamamladık. Alanında uzman hocalardan destek aldık.  Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. Gelin bu işi 2017 sözleşmesinden önce bitirelim. Yılbaşından önce oturalım. Gelin bu ayarlamaları hakkaniyetle birlikte yapalım. Bu işten 67 bin işçimiz yararlansın. Gelin 67 bin ocağa, bir yeni yıl hediyesi verelim.

İzmir Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer ile Manisa 1 Nolu Şube Başkanımız Ercan Dereli yürüttü.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası İzmir Bölge Temsilcisi Mesut Ulusoy, Delphi İşyeri İnsak Kaynakları Müdürü Ada İzgi Başkaya, BMC Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, BMC Endüstriyel İlişkiler Müdürü Mehmet Karakuş, CMS Jant İnsan Kaynakları Müdürü Armağan Akça, Cevher Jant Genel Müdürü Ahmet Tevfik Tüzün, Maurer Söhne İnsan Kaynakları Sorumlusu Melek Kani, Habaş Fabrika Müdürü Haşim Ayten, Habaş Personel Şefi Salih Özen, Nemak Fabrika Müdürü Sebahattin Karabulut, Kırıkkale Yahşiyan Belediye Başkanı Ahmet Sungur,  Genel Başkan Yardımcılarımız Yücel Yücel, Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz, Türk Metal Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanı Naci Önsal, Sendikamız Genel Başkan Danışmanı İsmail Dursun ve TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım katıldığı genel kurula çok sayıda davetli ve üyemizde katıldı.

Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanlığı’da İzmir Kongresine Tam Kadro Katıldı.

Kırıkkale24 olarak Mürsel Öcal ve yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.

Daha Fazla Haber