X

BİLSEM´de Mikoloji Eğitimi

Kırıkkale Üniversitesi ve Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi işbirliği protokolü kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Fatih Kutluer’in koordinatörlüğünde Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine yönelik “Mikoloji (Mantar Bilimi)” konusunda seminer verildi.

Kırıkkale Üniversitesi ve Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi işbirliği protokolü kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Fatih Kutluer’in koordinatörlüğünde Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine yönelik “Mikoloji (Mantar Bilimi)” konusunda seminer verildi.Öğrencilere bilinenin aksine mantarların bir bitki olmadığı ve kendi besinlerini üretemedikleri anlatıldı. Mantarlar âleminin birçok türü içinde barındırdığı ve bu türlerin büyük bir bölümünün ise bilimsel olarak henüz tanımlanmadığından söz edildi. Kutluer mantar zehirlenmelerine de dikkat çekerek “Birçok mantar doğadan toplanıp yenebilir ve halk arasında çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir. Fakat doğada yetişmiş mantarları toplayan kişi bu konuda uzman olmadığı takdirde zehirlenme ve ölümlerle karşılaşılabilir. Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarlar zehirsizlerden ancak laboratuvar ortamında ayrılabilir.” sözleriyle öğrencileri bu konuda uyardı.Seminere katılan öğrenciler ve veliler mantarlar hakkında sorular sorarak konu hakkında merak ettiklerini öğrenme fırsatı buldular. Dünyanın en büyük canlısının bir mantar olduğunu öğrenen öğrenciler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yaklaşık 5,6 kilometre uzunluğa sahip olan bu canlının çoğunluğu toprak altında gizlidir. Armillaria ostoyae adlı bu mantar türü bal mantarı adıyla bilinmektedir. En az 2400 yaşında olduğu tahmin edilen bu mantar dev mantar olarak da nitelendirilmektedir. Seminerde ayrıca mantarların tedavi amaçlı kullanım alanları olduğundan bahsedilerek Kırıkkale Keskin ilçesinin de endemik bir mantar türüne ev sahipliği yaptığı söylendi.

Seminer eğitmeni Kutluer, Bilsem öğrencileri ve öğretmenleri tarafından mantar türünün gelişimini gözlemlemelerine ve mantarcılık uygulamaları yapmalarına Kırıkkale Üniversitesi tarafından destek verileceğini aktardı. Program sonunda tüm katılımcılara seminer katılım belgesi verildi.

İbrahim Akpınar

  

  

  

Kırıkkale 24:

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla