X

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK EMEK AİLESİ 55 YAŞINDA!

Türk Metal Sendikası kuruluşunun 55’inci yıldönümü münasebetiyle iki ayrı grupta düzenlediği Temsilciler Toplantısı’nın ikincisinin açılış programı bugün (31 Ocak 2019) Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de’ yapıldı.

Temsilciler Toplantısı’nın ikinci grubuna Türk Metal Sendikasının şube kurullarında ve işyeri sendika temsilciliklerinde görev alan 1000’e yakın temsilci eşleri ile katıldı. Genel Başkan Pevrul Kavlak eşi Hatice Kavlak ile birlikte salona yoğun ilgi ve sloganlar ile girdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Pevrul Kavlak, konuşmasına bu toplantının aslında büyük bir buluşma olduğunu dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu buluşmanın benim için öyle bir anlamı var ki işte o anlam karşısında, duygularıma bir türlü hakim olamıyorum. O da bu sabah, burada, dünyanın en büyük emek ailesinin toplanmış olmasıdır. Bu eşsiz ailenin 55’inci yaş gününde, genç-yaşlı, kadın-erkek, çoluk-çocuk hepimizin bir araya gelmiş olmasıdır. Bizi biz yapan, bu toplumun çimentosu, köşe taşı olan aile kavramının, bütün ihtişamıyla bu salonda bulunan sizler 55. doğum günü pastasının üzerinde yanan mumlar gibisiniz. Kardeşlerim, kız kardeşlerim, sevgili çocuklarım, sizler de hoş geldiniz.” Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşması temsilciler ve eşlerinin alkış ve sloganları ile sık sık kesildi.

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasından bazı satır başları;

“Türk Metal Sendikası’nın 55. kuruluş yıldönümünü kutlamak için bir aradayız.”

Konuşmasına Türk Metal’e kuruluşundan bugüne kadar emek verenleri sevgi saygı dileklerini ileterek başlayan Genel Başkan Kavlak; “1963 yılında büyük fedakârlıklarla, büyük bir heyecanla kurduğu Türk Metal Sendikası’nın 55. kuruluş yıldönümünü kutlamak için bir aradayız. Dile kolay sizlere 55 yıllık bir tarihi birikimden, bir gelenekten söz ediyorum. Bunca yıldır verilmiş büyük bir emekten, girilmiş onlarca kavgadan, akıtılmış terden söz ediyorum. Bugün bayrağını onurla taşıdığımız, büyük bir ocaktan söz ediyorum. Bu vesileyle bu büyük geleneği, bu kutsal ocağı bize armağan eden, kökleri bütün Anadolu’ya yayılan bu yüce kuruluşu kuran, yaşatan değerli büyüklerimizi selamlıyorum. Onların yaktığı meşaleyi, 55 yıldır söndürmeden bugünlere getirenleri, tüm Türk Metalcileri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Ebediyete göçenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

“Bu ülkede hiçbir sendika Türk Metal kadar büyük badireler yaşamadı.”

Genel Başkan Kavlak, Türk Metal’i kurulduğu ilk günden bugüne kadar birçok badireyi alnının akıyla atlattığını belirterek şunları söyledi: “Bu ülkede hiçbir sendika Türk Metal kadar büyük badireler yaşamamış. Bizim kadar büyük bir haysiyet kavgası vermemiştir. Bu ülkede hiçbir sendikacı, sendikasını, emek ocağını, bizim gibi kanıyla, canıyla var etmemiştir. Allah bu sendikayı, geçmişten bugüne kadar hep zorluklarla imtihan etti. Gün geldi işimizi, aşımızı bir kenara koyduk. Bu vatan uğruna, bayrağımız, bağımsızlığımız uğruna, mücadele ettik. Kurşunlara hedef olduk. Bu uğurda şehitler verdik. Gün geldi, kumpaslara, tezgâhlara hedef olduk. Zindanlara atıldık. Ama Türk Metal’in bayrağını, hiç yere düşürmedik. Onu yükseğe, en yükseğe koymak için, bedel ödedik. İşte bugün bu büyük mücadelenin bugünkü neferleri olan sizlerin karşısında devraldığım bayrağı daha da yukarı koyabilmenin onurunu yaşayan bir Türk Metal neferi olarak duruyorum. Bu günleri gördüğümüz için, Türk Metalimizi 55. yılına eriştirebildiğimiz için yüce Allah’a şükrediyorum. Dikkat edin içinde bulunduğumuz bu otel de dahil olmak üzere, Türk Metal’in bütün tesislerinin adı Büyük Anadolu’dur. Çünkü Anadolu Türk Metal’in özüdür. Kendisidir. Hepimizin hikâyesi, Anadolu’daki her genç gibidir. Hayatının baharında ekmek davasının peşine düşen, bütün gençliği, emek mücadelesinin içinde geçenlerin hikâyesidir. Türk Metal’i kuranlar, yaşatanlar, bugünlere getirenler bugün bu salonda bulunanlar, hepsi ama hepsi vatanı, bayrağı, bağımsızlığı için gözünü budaktan sakınmayan Anadolu yiğitleridir. Anadolu’nun gözü pek, yüreği mert delikanlıları, inançlı, cesur, çalışkan kadınlarıdır. Bugün bu sendikanın gövdesini oluşturan 209 bin üyemiz onlardır. Hepsi birer kahramandır. Onlar Anadolu’dur. Buradan sizlerin huzurunda tüm üyelerimizi sevgilerimle selamlıyorum.”

“Yurtseverliğimizden, Milletimize duyduğumuz güvenden bir adım bile geri gitmedik.”

Konuşmasına Genel Başkanlık görevine geldiği ilk günlerde sendikamızın içinde bulunduğu zor sürece değinerek devam eden Genel Başkan Kavlak; “Ben, Genel Başkanlık görevini çok zor şartlar altında üstlendim. TÜRK-İŞ yönetimine yeni seçilmiştim ki, sendikamız büyük bir kumpasın kurbanı oldu. Daha sonra, emperyalist güçlerin ülkemizdeki maşası olduğunu kanlı ve hain bir darbe girişimiyle öğrendiğimiz, kökü dışarıdaki bir çetenin, büyük tezgâhı sonucunda sendikamız hedef alındı. Pusuya düşürüldük. Benden önceki Genel Başkanımız 22 ay cezaevinde kaldı. O alçakların yönlendirdiği bir kısım medya Türk Metal’i hedefe koydu. Her gün kirli sayfalarında vatan diyen, bayrak diyen daha da ötesi, emperyalizme direnen yeni bir kurtuluş savaşını öneren Türkiye sevdalılarını, milletimizin gözünde hain gibi göstermeye çalıştılar. İşte böyle bir dönemde, Türk Metal topluluğunun teveccühüyle Nisan 2009 tarihinde yaptığımız Genel Kurulumuzda Genel Başkanlığa seçildim. Bugün gururla söylüyorum ki, bu ülke düşmanlarına, millet düşmanlarına asla teslim olmadık. Yurtseverliğimizden, Türkiye sevdamızdan, milletimize duyduğumuz güvenden bir adım bile geri gitmedik. Önlerinde eğilmedik. Biat etmedik. “Gelin” dedik. Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla bizzat mahkemeye dilekçe verdik. “Gelin, ne varsa bakın, inceleyin” dedik. Bütün kayıtlarımızı, defterlerimizi, hesaplarımızı, her şeyimizi ama her şeyimizi açtık. Müfettişler belgelerimizi günlerce incelediler, aradılar, taradılar. Bakılmadık tek bir kağıt, incelemedik tek bir belge kalmadı. Allah’a çok şükür ki, tek bir kanunsuzluğa rastlanmadı. Bizi yok etmek isteyenlere teslim olmadık. Bu süreçten alnımız akıyla, tertemiz çıktık. Terör örgütünün militan savcıları bile, hakkımızda takipsizlik kararı vermek zorunda kaldı. O kararı, göğsümüze bir onur madalyası gibi taktık. Yetmedi. O alçaklar bu ülkeye kast ettiklerinde, hain ve kanlı bir darbeye kalkıştıklarında, Türk Metal olarak iki şehit verdik. O karanlık gecede şehit düşen İstanbul Anadolu Yakası Şubemizin Arçelik işyeri temsilcisi Medet kardeşimizi ve otel personelimiz Erhan kardeşimizi rahmetle anıyorum. Buradan o kahraman şehitlerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

“Bizim gücümüz, dillere destan birliğimizden geliyor.”

Genel Başkan Kavlak, konuşmasının devamında Türk Metal’in son on yılda tamamladığı ve yeni planladığı yatırım ve projeleri, imzaladığı toplu iş sözleşmeleri ve yürüttüğü örgütlenme mücadelelerini anlatarak devam ederken konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Emek mücadelesi, aslında bir var oluş mücadelesidir ve insanın yaratıldığı andan itibaren vardır. Ezelden gelir, ebede gider. Bu aralıksız mücadelede ya kaderine razı olur. Boyun eğersin. Ya da direnir, hakkını ararsın bizler, çağımızın emek sorunlarıyla mücadele ediyoruz. Bu sorunlar hiç bitmeyecek. Emin olun, bundan sonra başka sorunlar da olacaktır. Onun için, önemli olan sorunlar değil, sorunları çözme azmidir. Bizim, Türk Metal olarak çözüm irademiz de çözecek gücümüz de vardır. Bizim gücümüz, dillere destan birliğimizden geliyor. Önümüzdeki zor günlerde de bu birlik ve iradeye çok ihtiyaç duyacağız. Burası sendikadan çok, bir kardeşlik ocağıdır. Ben size söz veriyorum. Sizin hakkınızı aramaktan, bunun için mücadele etmekten, her platformda konuşmaktan sonuna kadar gitmekten asla ama asla vazgeçmeyeceğim. Sonuna kadar mücadele edeceğim.”

***

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, Türk Metal’in TÜRK-İŞ Konfederasyonu’nda lokomotif sendikası olduğu belirttiği konuşmasında “Bugün bu salonda 209 bin üyesi ve 1 milyon kişilik bir ailesiniz. 55. Kuruluş Yıldönümümüzü tebrik ederim.” dedi.

***

Konuşmaların ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’a Türk Metal Sendikasının en kıdemli temsilcilerinden Sarten işyeri sendika temsilcisi Metin Açıkalın, Genel Başkan Pevrul Kavlak’a ise yine sendikanın en kıdemli temsilcilerinden Alarko Carrier işyeri sendika temsilcisi Şaban Uzun, tüm temsilcilerimiz ve eşleri adına bir teşekkür plaketi takdim etti.

***

Temsilciler Toplantısına TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Baki Yüksel, Türkiye Meden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Mürsel Taşçı, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Savaş Nigar, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Enver Yavuz, Ağaç-İş Genel Mali Sekreteri Hasan Doğan, Haber-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Gökhan Aydın, Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tagi İş, Tezkoop-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İsmail Aydın, Tezkoop-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, Tezkoop-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Salh Görgülü, Türkiye Çimse-İş Genel Mali Sekreteri İbrahim Yağşi, Sağlık-İş Genel Mali Sekreteri Doğan Alış, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Mesut Gezer ve Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreter Uysal Altundağ, Genel Sekreter Av. Taliphan Kıymaz ile çok sayıda davetli katıldı.

Kırıkkale 24:

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla