X
    Kategoriler: Yazarlar

EYT ve ABO

Her zaman olduğu gibi bugünlerde de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Aylık Bağlama Oranı (ABO) gündemdeki yerini koruyor.Özellikle EYT lilerin bu durumu bir dernek çatısı altında örgütlü bir şekilde yapmaları siyasetin devamlı gündeminde kalmasını sağlıyor.

Peki EYT ne zaman çıktı? Bir çoğu belki bu konuda yanlış bilgilere sahip, bilgi kirliliği bu konuda da ne yazık ki hat safhada, onun için geçmişi hatırlamakta fayda var.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 1999 yılı öncesinde işe girişte kadınlarda 5 bin prim günü ve 20 hizmet yılıyla, erkeklerde de 5 bin prim günü ve 25 hizmet yılıyla emekli olma şartına sahipti. 8 Eylül 1999’da 4447 sayılı kanunun çıkmasıyla emeklilik şartlarına üçüncü bir yaş haddi eklendi.

Bu kanun 57. Hükümet (DSP-MHP-ANAP) döneminde çıkarıldı.Yani Ak PArtinin bu konuda pek bir dahli yok fakat önceki hükümet ortağı MHP’nin sorumluluğu var, MHP seçimlerde EYT’yi çözeceği vaadinde bulundu ve grup başkan vekilini de bu konuda evet oyu verdi diye partiden ihraç etti hepimizce mağlum neyse….

Kanunun iptali için açılan davada ise (2002) Anayasa Mahkemesi “kazanılmış hak değil, beklenen haktır” diye kanunu onayladı. Anayasa mahkemesi bunu beklenen hak olarak kabul ettiği için bu yasanın iptali ile gerçekleşebilecek bir sonuca ulaşmanın tek yolu mecliste düzenlenecek yeni bir kanun…

Millet ittifakı bu konuda tabi düzenleme yapılmasında ısrarlı ,Cumhur ittifakı ise ekonomiye getireceği yük endişesi ile düzenlemeden yana değil, fakat geçtiğimiz ay imzalanan toplu sözleşme müzakereleri sırasında, Hükümetin daha önce söz verdiği 3600 ek göstergenin gündeme gelmesi ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır sözü Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir umut ışığı doğurdu.İnşallah hükümet EYT ve ABO konusunda  da bir adım atar.

Tabi birde Aylık Bağlama Oranı (ABO) felaketi var, felaket diyorum çünkü mevcut emeklilik sisteminde üç çeşit hesaplama sistemi var. 2000 yılına kadar %60, 2000-20008 arası %40, 2008’den sonra %20 olarak hesaplanıyor, bunun anlamı çalıştıkça ileride emekli olduğunuzda alacağınız emekli aylığı her ay düşüyor.

Sonuç olarak Emeklilikte Yaşa Takılanların haklarının korunarak yeni bir yasa ile çözülmesi ve Aylık Bağlama Oranınında tek bir sistem ile düzenlenerek insanca yaşayacak bir maaş bağlanması olması gereken bir durumdur.

Muhalefetin erken seçim ısrarı ve normal seçimlere 18 ay gibi bir sürenin kalması, mevcut hükümetin son zamanlarda kamuoyunca malum olan durumu bu konularda bir sonuç getirir mi onu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

 

Ramazan TOSUN:

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla