X
    Kategoriler: Yazarlar

Türk Metal ile Çelik İş Sendikası Tek Çatı Altında Birleşebilirmi?

                  Metal iş kolunun iki sendikası  Türk metal ile Çelik iş sendikası arasında yıllardır süren üye kapma rekabeti  önümüzde ki  dönemde birleşmeye doğrumu gidiyor bunu zaman gösterecek.

                     Türk metal Türkiyenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk iş e üye;  metal iş kolunda ikiyüz bine yakın üyesi ile lokomotif sendika konumunda özel sektörde   otomotiv, beyaz eşya, demir çelik üreten en büyük fabrikaların örgütlü işçi sendikası.

                     Çelik iş sendikası ise Hak iş konfederasyonuna bağlı otuz bine yakın üyesi olan İskenderun ve Karabük demir çelik fabrikalarının örgütlü sendikası.

                     Bu iki sendika milliyetci muhafazakar yapıları ile aynı tabana hitab ederken,  yıllardır aynı işkolunda birbirleri ile amansız bir rekabet içerisindedirler.  Bu rekabet ise öyle ucuz maliyetli bir rekabet olmamıştır.  Girilen her yetki mücadelesinde sendikanın kasasın dan milyarlar harcanmış, emek harcanmış, zaman harcanmış bakanlığın vermiş olduğu yetkiye yapılan karşılıklı itirazlar neticesinde yetki mahkemelere taşınmış bundan dolayı TİS görüşmeleri imzalanamamış kaybeden işçi sınıfı olmuştur.

                      Bursa otomotiv işçisinin Türk metal’e karşı başlatmış olduğu metal fırtına adlı istifa hareketlenmesinden sonra Türk metalin yıllardır yetkili olduğu Tofaş otomobil fabrikalarında Çelik iş yetki için harekete geçmiş Türk metal den istifa eden Tofaş işçini sendikalarına davet ederek; Türk metal ile tekrar karşı karşı ya gelmiştir.

                     Her iki sendika da yıllardır yönetim bazında yaşadığı  sıkıntılar dolayısı kamuoyunun gündemine sık sık geldi  Türk metalin kurucu genel başkanı Özbek in Ergenekon soruşturmaları sonucunda tutuklanıp cezaevine girdik den sonraki ilk genel kurulda Gnl Bşk olan Pevrul  Kavlak Türk metali tekrar toparlayarak o süreçten en az zararlı çıkmasını sağlamıştır.

                     Çelik iş sendikası ise bu süreçte Recai Başkan, Feridun Tankut, Cengiz GÜL  olmak üzere kısa sürede üç tane genel başkan dahil yönetim kurulu değişikliğine gitmiştir ve bu değişiklikler kamuoyuna yansıdığı şekli ile sancılı olmuştur. Bu gün ise Yunus Değirmenci çelik iş sendikasının genel Başkanlığını yürütmektedir.

                     Pevrul Kavlak’ın Çelik işi ziyareti.

                     Geçen günlerde her iki sendikanın internet sitelerindeki sayfalarındaki habere göre Türk metal sendikasının Gnl Bşk. Pevrul Kavlak’ın çelik iş sendikası genel merkezini ziyaret ederek görüştüğü fotoğraflarla haber olarak yayınlandı. Bu durum önümüzde ki günlerde Türk sendikal tarihi ve işçi sınıfı adına sürprizlerin yaşanacağını gösteriyor.

                     Aynı amaca hizmet eden işçi sendikalarının bölünmüşlüğünden bu güne kadar işçi sınıfının zarar gördüğü bir gerçektir. Bu gerçeği göz önüne alarak sayın Kavlak’ın gerçekleştirmiş olduğu bu ziyaret  Türk sendikal hareketinde tek çatı altında birleşme adına bir milat olabilir bu birleşmelerden işçi sınıfı ve sendikalar kazançlı çıkacaktır. Türk metal ve Çelik iş hatta  Birleşik metal iş tek çatı altında birleşmelidir. Bu birleşme diğer iş kollarında ki sendikalar içinde geçerlidir. Taban dan gelen bu isteklere mevcut sendikaların yöneticilerinin olumlu bakması durumunda konfederasyonlarda birleşerek tek çatı altında bir tane işçi sendikaları konfederasyonu olacak kazanan işçi sınıfı olacaktır.

Mehmet VARLIOĞLU:

Yorumları Görüntüle (1)

  • Türkiye eski Türkiye değildir cumhurbaşkanını halk direkt seçebildiği halde sendika üst yönetimini hatta şube yönetimini kendisi seçememektedir delege sistemi demokratik değildir bunun açilen değişmesi gerekmektedir sendikalar şeffaflaşmalıdır yoksa altakke ver külah birleşseler ne olacak rekabet kaliteyi getirememişse birleşme hiç getiremez

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla