X
    Kategoriler: Yazarlar

CUMHURİYET TARİHİMİZİN REFERANDUMLARI

                           Cumhuriyet tarihimizde 6 kez referanduma gidilmiş bu referandumlardan sadece 1 kez hayır çıkmış; diğer 5 referandumu evet’ciler kazanmıştır.

                           İşte bu referandumlar.

                           1.REFERANDUM: Kanlı 60 ihtilali arkasından yapılan 1961 anayasası halka sorulmuş o dönemki kaotik ortamın ardından anayasa %60.4 EVET Oyuna karşılık %39.6 HAYIR Oyu ile 1961 anayasası kabul edilmiştir.

                           2.REFERANDUM: 80 İhtilalinin arkasından yapılan 1982 anayasa oylaması için halka gidilmiş temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı örgütlenme ve işçi haklarının tırpanlandığı bu anayasa halk tarafından %91.3 EVET oyu na karşılık %8.7 HAYIR oyu ile kabul edilmiştir.

                           3.REFERANDUM: 80 ihtilali ile birlikte siyasi yasak getirilen (Demirel,Ecevit,Erbakan,Türkeş, vd) siyasilerin yasaklarının kalkması   için yapılan  referandumda Özallı hayır cephesine karşılık  diğer 4 önemli liderin oluşturduğu cephe kıyasıya bir mücadeleye girmiş iletişim ve kamuoyu yoklamalarının sınırsızca ve özgürce kullanıldığı bu referandumda EVET ciler;  HAYIR cephesinde ki  Özala rağmen kılpayı referandum dan galip gelerek tekrar Türk siyasi hayatında ki yerlerini almışlardır Referandum sonucun %50.2 EVET… %49.8 HAYIR şeklinde sonuçlanmıştır.

                          4.REFERANDUM: 1988 yerel seçimlerinin 1 yıl öne alınması için yapılan bu referandum da ilk kez HAYIR çıkmış  Halkımız yerel seçimlerin yasa da belirtildiği tarih de yapılması istemiştir. Referandum sonucu %35 EVET.. %65 HAYIR…

                          5.REFERANDUM: 2007 Yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında meclisde çıkan 367 sayısı krizinin ardından Cumhurbaşkanın Halk tarafından seçilmesi hususu halka sorulmuş ve referandumun sonucunda %68.9 EVET.. %31.1 HAYIR oyu ile Cumhurbaşkanının  Halk tarafından seçilmesinin önü açılmıştır.

                          6.REFERANDUM: 2010 Yılında Anayasanın  bazı maddelerinin değiştirilmesi hususunda halka gidilmiş %57.9 EVET.. %42.1 HAYIR oyu ile anayasanın ilgili maddeleri değiştirilmiştir.

                          94 yıllık cumhuriyet tarihimizin 7 referandumunu en geç nisan ayı içerisinde sandıkları kurarak icra edeceğiz o günden bu güne pek çok şey değişti tahta sandıklardan cam şeffaf sandıklara, tek iletişim araçlarının radyo konuşmaları olduğu günlerden siyah beyaz televizyonlu günlere, bu günde  sınırsız iletişim araçlarına ve de en etkilisi sosyal medya da propaganda imkanlarına erişti halkımız. Bu referandum sonucunu kimi rejim sorunu haline dönüştürse de,  kimi çağ atlamak olarak lanse etse de sonuçta halkımızın dediği olacak;   ya EVET ya  da HAYIR… Çıkacak.                                                                                           Sonuç ne olursa olsun çeyrek asırdır kanla yoğrulan bu coğrafya da sınırların değişiminin  konuşulduğu,  iç savaşların yaşandığı, mezhepsel ayrışmaların kanla tetiklendiği şu orta doğu yangının bir nebze bile olsun güzel ülkemize bulaşmaması için bu referandumun sonrası çıkan sonucun tek bir sonuç olarak değerlendirilmesi birlik ve baraberliğimizin bozulmaması,iç ve dış mihrakları sevindirmemek  adına sağduyulu bir yaklaşımın tüm kesimlerce gösterilmesi yegane arzumdur.

                          Başka Türkiye yok.

Mehmet VARLIOĞLU:

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla