X
    Kategoriler: Yazarlar

HUZURA IRAK BİR ÜLKE…IRAK

Huzur’a ırak bir ülke… IRAK
Fırat ve Dicle’nin kesişip hayat verdiği, Hz Adem den bu tarafa binlerce yıl insanlığın yerleşim yeri Aşağı Mezopotamya. Medeniyetlerin, petrol ve doğalgazın beşiği ortadoğunun en stratejik ülkesi savaşların, kan ve göz yaşı ile mezhepsel çatışmanın merkezi IRAK.
Tarihsel olarak 633-1055 Emeviler ve Abbasilerin hüküm sürdüğü bu topraklar tarihindeki ilk kanlı savaşı saffayin savaşıile bu toprakları üzerinde olmuştur. 1055 yılından sonra Selçuklular bu topraklara hakim olmuştur. 1258 yılında Moğol istilasına uğrayan bu topraklar iki yüzyıl Moğol istilasında kalmıştır. 1444-1465 Akkoyunlu devleti hüküm sürmüş. ardından 1499-1508 Safeviler devleti.dönemi başlamıştır bu süre de bu topraklar üzerinde mezhep ateşinin en belirgin bir şekilde yanmaya başladığı dönem olmuştur. 1609-1917 üç yüz yıl devam eden Osmanlı dönemi sonrasın da Şimdiki ırak 1920 den itibaren Osmanlı devletinin 1. Dünya savaşını kaybetmesi ile İngilizler tarafından başa getirilen Kral Faysal’ın liderliğinde yönetilmeye başlanmıştır. Peygamber torunlarının bedduasını almış topraklar ‘’ Beled el-nifak vel şikak’’ Hz. Ali iki yüzlülüğün ve düşmanca ayrılığın diyarı….

Muaviye ölüp oğlu Yezid halife olunca tıpkı babası gibi Hz. Peygamberin getirdiği İslam inancını temelden değiştirmeye ve halka işkence etmeye devam eder. Bundan özellikle Küfe halkı ‘’Bugünkü IRAK Halkı’’ Çok rahatsız olmuştur , bu nedenle Hz.İmam HÜSEYİN’e her gün yüzlerce mektup yazıp kendilerini Yezid’den kurtarmasını isterler; Küfelilerin Hz.İmam HÜSEYİN’e Mektup yazdıklarından haberdar olan Yezid kendisine elçi olarak gelen Hz.İmam HÜSEYİN’in amcasının oğlu MUSLİM’İ Öldürüp Küfe halkının gözünü korkutur. Böylece Hz.İmam HÜSEYİN’e Biat edeceklerine söz veren Küfe halkı sözlerinden dönerek saf değiştirip YEZİD’e biat edip onun ordusuna katılırlar. Kerbela da esir edilip; küfe halkının da ihanetini öğrenen Hz İmam HÜSEYİN bu duruma çok üzülür. Yezidin ordusu tarafından etrafı çevrilen Hz İmam HÜSEYİN Fıratın kenarında Muharrem ayının 10 günü 33 mızrak 34 kılıç yarası ile yaralandık dan sonra Yezid’in askeri ŞİMR tarafından şehid edilir.
İşte bu günkü bu topraklar da, bir avuç petrol ve doğal gaz için yaşanan kanlı savaşın, dinmeyen gözyaşının arkasında peygamber torunlarının ettiği bedduanın etkili olduğu kanaati yaygındır.Irak Halkı tarafından dile getirilen bu beddua öyle bir bedduadır ki yüzyıllardır etkisini kan, gözyaşı, açlık, sefalet ve savaş olarak göstermektedir. İşte ırak halkının yıllardır diline doladığı o beddualar. ’’ Ya ehlel ırak! Ya ehlel nifak vel şikak! Lekat melel’tüm kalbiy kayhan’’ ya Irak halkı, ya ayrımcılık ve fitne ehli! Kalbimi cerahatle, irinle doldurdunuz.Hz.HÜSEYİN. ‘’Allahümme yetikum veliyyin mimma la yerha mukum ebede’’ yarabbi bir hakim getir bu ülkeye acımasız davransın Hz.HÜSEYİN ‘’Allahümme ihrumhum min serefatihum ya rabbel alemin’’ ‘’yarabbi onları topraklarından çıkan nimetlerden mahrum eyle’’ Hz.HÜSEYİN Irak halkı tarafından dillendirilen bu sözlerin Hz.Ali ve Hz.İmam Hüseyin tarafından söylenip söylenmediği sahih olup olmadığı tabi ki bilinmemektedir ama bu toprakların 1. Ve 2. körfez harekatı ile Abd tarafından işgal edilmesininin ardından 26 yıldır yaşanan acıların tek sebebi olarak dillendirilip konuşulmaktadır.

KAYNAK:Abdullah AĞAR ışid ve Irak

Mehmet VARLIOĞLU:

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla