X
    Kategoriler: Yazarlar

Pevrul Kavlak’tan Tespit ve Öneriler

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak,bildiğiniz üzere Kırıkkale’li, çalışma hayatı boyunca,temsilcilik ile başladığı sendikal hayatın her kademesinde yer almış,görev yaptığı süre içerisinde emek dünyasında alınmış olan kararların ve kazanımların altında imzası olan bir isim,Duayen sendikacı Mustafa Özbek’ten teslim aldığı bayrağı başarılı bir biçimde ileriye götürmüş ve Türk Metal Sendikasını Türkiye’nin en büyük sendikası haline getirmiş,dile kolay bugün ki üye sayısı tam 210.000 lerde…

Pevrul Kavlak geçtiğimiz günlerde, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın başkanlığında “Üçlü Danışma Kurulu” toplantısına Türk-İş’i temsilen katılarak çalışma yaşamının ve çalışanların sorunlarını burada gündeme getirdi.

KAVLAK’IN TESPİT VE ÖNERİLERİ ŞUNLAR

-Artan enflasyon rakamları karşısında asgari ücretle çalışan emekçilerin yaşam mücadelesi verdiğini,asgari ücretin acilen görüşülerek,01.10.2018 tarihinden itibaren,bu ücrete enflasyon oranında zam yapılıp,01.01.2019 tarihi itibariyle de yeniden görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

-Ayrıca gündemde olan kısa çalışma ödeneğinin uygulanması konusunu desteklediklerini,kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya,işten çıkarmama şartının getirilmesi gerektiğini belirtti.

-İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını,verilen miktarın ise kesinlikle artırılması gerektiğini de dile getirdi.

-Geçmişte taşeron çalışanlarına tanınan kadro hakkının, KİT çalışanı emekçilere de tanınması,onlarında ivedilikle kadroya alınması gerektiğinin altını çizdi.

-Yine kadroya geçerek sürekli işçi olan taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında %4+%4 olarak belirlenen zam oranlarının revize edilmesini de gündeme getirdi.

-Özellikle kıdem tazminatı ile ilgili sürekli birtakım senaryoların gündeme geldiğini,bunun çalışanları huzursuz ettiğini,bu konuda hiçbir formül üzerinde tarafların bir mutabakatı olmadığının altını çizdi.

-Bunun yanında çalışanların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini de ekledi.

-Anayasal bir hak olan sendikaya üye olma özgürlüğünü kullandıktan sonra,sendikaların sağladığı çoğunluğa,işveren itirazı neticesinde açılan davaların,ortalama 4,5 yıl sürdüğünü,bu sürede ise işveren sendika üyesi işçilerin iş akdini feshederek,işyerinde sendika üyesi işçi bırakmadığını,bununda sendikaların toplu sözleşme yapmasına engel olduğunu,bu konuda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kavlak’ın yapmış olduğu tespit ve çözüm önerileri üzerinde önemle durulması gereken konular,son zamanlarda yaşanılan ekonomik kriz ile her geçen gün ezilen emek dünyasına bir nebze olsun nefes aldıracak olan bu önerilerin diğer sendikalarada örnek olmasını diliyorum.

 

Ramazan TOSUN:

Yorumları Görüntüle (1)

  • İşçiyi masada satan sendika... İstifa da Edemiyoruz boşu boşuna her ay 150 tl veriyoruz bu işçiyi sırtından vuranlara

Bu web sitesi çerezleri kullanmaktadır.

Okumak için tıkla